БНТСнимка: Shealah Craighead, уикипедия На церемония в Белия дом Обединените арабски емирства

...
БНТСнимка: Shealah Craighead, уикипедия На церемония в Белия дом Обединените арабски емирства
Коментари Харесай

Тръмп: Споразумението Израел - Бахрейн - ОАЕ е зората на нов Близък изток

БНТ

Снимка: Shealah Craighead, уикипедия 

На гала в Белия дом Обединените арабски емирства и Бахрейн подписаха с Израел исторически съглашения за нормализиране на връзките. Това са третата и четвъртата арабски страни, нарушили дългогодишно табу в границите на стратегическото пренареждане на Близкия изток против Иран.

Подписите си сложиха израелският министър председател и външните министри на двете арабски страни. Тримата парафираха и взаимна декларация с Доналд Тръмп, който разгласи: " Тук сме, с цел да променим хода на историята ".

Споразумението е огромна дипломатическса победа за домакина-посредник и укрепва позициите му измежду произраелския евангелистки електорат преди изборите през ноември. По време на церемонията две ракети бяха изстреляни от линията Газа против южен Израел. Съобщава се за двама ранени.

Президентът Доналд Тръмп приветства " новата зора " за Близкия изток.

„ След десетилетия на разделяне и спорове означаваме зората на нов Близък изток “, сподели Тръмп пред стотици присъстващи, събрали се на церемонията по подписването в Белия дом. " Ние сме тук през днешния ден следобяд, с цел да променим хода на историята ", сподели Тръмп.

Премиерът Бенямин Нетаняху, поканен да подпише споразуменията дружно с външните министри на Бахрейн и ОАЕ, се причисли към Тръмп, наричайки го исторически прелом.

" Този ден е повратна точка в историята, той предвещава нова зора на мира ", сподели Нетаняху на церемонията.

Израелският министър-председател съобщи още, че новият, спонсориран от Съединени американски щати късмет за мир, има капацитета да постави завършек на арабско-израелския спор вечно.

В послание външният министър на ОАЕ Абдула бин Зайед Ал-Нахиан благодари персонално на Нетаняху за „ избора за мир и за прекъсването на анексията на палестински територии “.

Това е първият път, когато арабски страни откриват връзки с Израел след Египет през 1979 година и Йордания през 1994 година

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР